Bygg.no: Nye Arctic bygger Norden med polakker

Dato:

23.11.2017

Nye Arctic bygger med polakker i Skandinavia

Polske ansatte er fundamentet i det nye selskapet Arctic Building & Construction. Selskapets eiere ønsker å skape det største underleverandørselskapet i de skandinaviske landene. 

Stefan Offergaard

Publisert: 23.11.2017 14:27.

- Vårt mål er å skape Nordens største og mest omfattende underleverandørselskap innen bygg og anlegg.  Vi mener at selskaper som kan tilby et bredt spekter av underentreprenørtjenester er en mangelvare i Norge, sier Ragnar Reitan.

Sammen med Kaare Nordbø etablerte han i november Arctic Building & Construction, som skal være morselskap for allerede eksisterende datterselskaper i Norge, Island og Polen. Det er også planer om å etablere et datterselskap i Sverige.

Polsk ressursbank

De to eierne har nesten 25 års erfaring i bransjen og har ledet og gjennomført store byggeprosjekter siden 2001, med en betydelig andel polske ansatte og polske leverandører.

- Selskapene som utgjør Arctic ledes av skandinaver, mens arbeidsstokken er polsk. Vi gjennomfører allerede prosjekter i Norge og Island, og snart også i Sverige. Vi bruker Polen som en ressursbank, fordi vi henter arbeidskraft og materialer derfra, sier Reitan og forteller at de har bygget opp en omfattende administrativ struktur i Polen.

Arctic Polen het tidligere Reinertsen Polen og var en del av Reinertsen AS. Datterselskapet ble kjøpt av Kaare Nordbø i 2015. Deretter grunnla han Concretum, som igjen ble ryggraden i det nye Arctic Building & Construction.

Grundig opplæring

Reitan forteller at de kan håndtere alt fra betong- og tømrerarbeid til prosjektering og levering av prefabrikkerte yttervegger og modulbaserte baderom.

Han er ikke bekymret for at kundene skal rynke på nesen av at selskapet bruker utenlandsk arbeidskraft.

- Vi har nemlig et team i Polen som har rekruttert medarbeidere i mange år. Kandidatene gjennomgår grundige intervjuer, og vi sjekker referansene deres. De ansatte må også gjennomgå helse- og sikkerhetsopplæring og ansettes deretter på klare og anstendige vilkår, sier Reitan.

Reitan mener at useriøse selskaper ufortjent har gitt polske arbeidere et dårlig rykte.

- Polakker kan jobbe hardt, er pliktoppfyllende og veldig flinke i jobben sin. Det er ikke noe galt i at polske arbeidere er en del av arbeidsstokken på norske byggeplasser, men det er mange useriøse bedrifter som bør se over sine rutiner og regler, sier han og legger til:

- Hvis en bedrift ikke har de rette folkene og reglene for rekruttering og kontroll av sine ansatte, ber den selv om problemer. Utenlandske arbeidstakere bør behandles som gode kolleger og ikke som importvarer, sier han.

Anstendig opplæring i helse, miljø og sikkerhet

Sekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Steinar Rindhølen, sier at det i utgangspunktet ikke er noe i veien for å bruke polsk arbeidskraft, men legger til at det er svært viktig at arbeiderne ansettes på tidsubestemte kontrakter og får god opplæring i helse, miljø og sikkerhet.

- En konferanse om helse og sikkerhet som nettopp er avsluttet, viser at utenlandske arbeidere er svært utsatt for ulykker på arbeidsplassen. De må få opplæring til enhver tid, og bedriften som ansetter dem, må føle seg juridisk ansvarlig, sier han.

- På prosjekter med utenlandske ansatte ser vi ofte at de ansatte byttes ut mye oftere. Det er ikke den beste løsningen. Bedriften bør bruke de samme medarbeiderne over lengre tid, slik at de får mulighet til å lære prosjektet best mulig å kjenne, legger han til.


http://www.bygg.no/article/1334977

+47 95 12 01 05